Nieuws uit Moldavië

matrassen

Twee jaar geleden kreeg de stichting van het bedrijf Capas bed een donatie van 20 matrassen. De matrassen werden vervoerd met twee busjes naar het noorden van Moldavie, naar het dorp Baraboi. Daar werden de matrassen met grote blijdschap ontvangen.
Ook dit jaar kregen we een grote donatie van Capas bed, ruim 50 matrassen! Het kostte wat moeite om zoveel matrassen vervoerd te krijgen maar dankzij hulp van verschillende kanten is het toch gelukt.

Auto dominee

In het noorden van Moldavië, in het dorp Baraboi, steunt stichting Caritate de bouw van een kerk en ontmoetingscentrum. Tijdens een van onze bezoeken kwamen we thuis bij de dominee van deze gemeente. Hij was vroeger een alcoholist die je 's ochtends vroeg al dronken aan de kant van de weg kon vinden. Van zijn vrouw en schoonzus hoorde hij van een liefdevolle God, een God die hem vrij kon maken van zijn verslavingen en slopende leven. Op een avond was hij weer behoorlijk dronken. Totdat God ingreep. Die avond heeft hij zijn laatste sigaret gerookt, de laatste shot wodka gedronken, en daarna was het over en heeft hij zich door genade over moeten geven aan de Heere. Sinds die ene avond is hij vrij van de alcohol en van het roken en is hij al 15 jaar dominee in Baraboi.

Huis Marina en Gheorghe

Twee jaar geleden schreven we deze oproep:
Deze jonge familie heeft een huis nodig!
Hoog in het noorden van Moldavië, Oost-Europa, woont dit gezinnetje: Gheorghe, Marina en hun drie kinderen. George is hulp predikant in de plaatselijke christengemeente en ze zijn regelmatig actief betrokken bij de evangelisatie activiteiten in het dorp.
In 2013 kreeg dit jonge gezin de mogelijkheid om in het huis van een tante te gaan wonen. Een huis met twee kamers, een klein keukentje, zonder stromend water en internet. Dit huis komt deze lente 2019 te koop te staan voor €3000, maar vanwege de slechte staat van het huis is overkopen geen optie. Dit gezin heeft zo spoedig mogelijk een ander huis nodig om niet op straat te komen te staan zodra het huis wordt verkocht.

Hulp Oekraïne!

De stichting Caritate heeft twee projecten in Moldavië, beide projecten worden momenteel financieel ondersteund om voor vluchtelingen uit Oekraine te kunnen zorgen:
Bij het opvanghuis voor kwetsbare meiden zijn ze doorlopend aan het koken om warme maaltijden naar de grens de brengen voor de vluchtelingen. Ook worden vluchtelingen opgevangen in het huis zelf.

Bij het tweede project, kerkbouw in het dorp Baraboi worden ook groepen vluchtelingen opgevangen en geholpen met verder reizen naar andere landen. Moldavië is helaas ook niet veilig.

Er zijn o.a. al dekens, kussens, beddengoed gekocht, hout om het kerkgebouw warm te houden, een grote donatie van voedsel en hygiene producten voor een centrum waar Oekrainse kinderen opgevangen worden, bustickets en medicijnen en vooral heel veel eten voor de vele monden extra.

https://caritate.nl/doneren

Volg ons

Blijf op de hoogte