Huis Marina en Gheorghe


Twee jaar geleden schreven we deze oproep:

Deze jonge familie heeft een huis nodig!
Hoog in het noorden van Moldavië, Oost-Europa, woont dit gezinnetje: Gheorghe, Marina en hun drie kinderen. George is hulp predikant in de plaatselijke christengemeente en ze zijn regelmatig actief betrokken bij de evangelisatie activiteiten in het dorp.
In 2013 kreeg dit jonge gezin de mogelijkheid om in het huis van een tante te gaan wonen. Een huis met twee kamers, een klein keukentje, zonder stromend water en internet. Dit huis komt deze lente 2019 te koop te staan voor €3000, maar vanwege de slechte staat van het huis is overkopen geen optie. Dit gezin heeft zo spoedig mogelijk een ander huis nodig om niet op straat te komen te staan zodra het huis wordt verkocht.
We hebben een mooi huis op het oog met drie kamers, stromend water en ruimte genoeg om van het huis iets moois te maken. Ook zit er een groot stuk land bij het huis, waar ze van alles kunnen verbouwen. Stichting “Help het Doel” wil deze mensen een warm hart onder de riem steken en hen helpen. Het huis kost €4500,-  Wilt u ook een steentje bijdragen?
God gaat gelukkig ons menselijk denken te boven en had een ander plan. Al snel na onze oproep werd het huis verkocht dat we op het oog hadden. We konden geen ander geschikt huis vinden voor dezelfde prijs en samen werd er besloten om het huis van de tante over te kopen en te verbouwen. Een jaar geleden begon het Calvijncollege in Goes een sponsor actie voor o.a. dit doel. Het benodigde geld werd opgehaald en de verbouwing kon beginnen! De eigenaar van het huis, de tante van Marina, wilde het huis verkopen maar God gaf het op haar hart om het huis aan hen te schenken en heeft dit ondertussen ook gedaan. De verbouwing begon met het vervangen van twee muren die niet stevig meer waren. Ook is er een waterleiding aangelegd, een kapotte wasmachine gerepareerd, een stofzuiger gekocht en een buitenkeukentje ingericht. Daarna zijn de meeste ramen en deuren vervangen, is de verwarming aangesloten en zijn er cement vloeren gestort.
Voor het gezin is dit een enorme vooruitgang, al is er nog veel werk te doen. Wilt u mee helpen om het huis van buiten te isoleren? Of wilt u het gezin helpen om verwarming in de twee achterkamers aan te sluiten, zodat ze ook in de koude periodes alle vier de kamers kunnen gebruiken (ipv twee)?  Ook moeten de plafonden en muren van binnen nog afgemaakt worden: gipsplaten en verf. En als laatste het aansluiten van verlichting in de twee achterkamers.

Even een update over het huis van Marina en Georghe. Eind maart zijn we een week naar Moldavië geweest, met als hoofddoel om hun huis op te knappen. We hebben de keuken kunnen plaatsen, in de jongenskamer laminaat gelegd en een stapelbed in elkaar gezet. Helaas hebben we minder kunnen doen dan we wilde. Dit kwam door een onverwacht sterfgeval in de gemeente van Baraboi. We hebben aan een klusjesman in Baraboi gevraagd of hij tegen betaling de tegels in de keuken wil leggen. Een aantal weken geleden kregen we een update dat de vloer er in ligt en de muren geverfd zijn!

Volg ons

Blijf op de hoogte