Kerk Baraboi

In het noorden van Moldavië wordt een ontmoetingscentrum gebouwd, in het dorp Baraboi. In dit projectplan staan de mogelijke projecten omschreven die in dit ontmoetingscentrum zullen worden uitgevoerd. De projecten zijn ontwikkeld door en/of overgenomen van mensen/organisaties die jarenlange ervaring hebben met de problematiek in dit land. Armoede, ouders trekken weg naar het buitenland om geld te gaan verdienen, kinderen blijven alleen of bij grootouders achter. Alcohol is een groot probleem, kwetsbare meisjes worden verkocht om in de prostitutie te werken en ga zo maar door.

Omschrijving ontmoetingscentrum
Er komt een grote zaal, beschikbaar voor activiteiten met grotere groepen en bij slecht weer voor verschillende doelen te gebruiken. Er komt een ruime keuken aan de achterkant van het gebouw, er zijn toilets aanwezig, een wasmachinehok met twee tot drie wasmachines en een creatieve ruimte om te knutselen met de kinderen.
Er is bij het gebouw een bus  aanwezig die zal worden gebruikt bij het vervoeren van mensen en goederen.

Projecten

Algemeen
Het is de bedoeling dat op de dagen dat het ontmoetingscentrum open is, er altijd thee, koffie en een koekje aanwezig is. Het wordt een ontmoetingsplaats, dus iedereen kan binnenlopen voor een praatje of een goed gesprek.

Wasmachinehok
In het gebouw komt een ruimte met twee tot drie wasmachines. Mensen die geen mogelijkheid hebben tot een moderne wasmachine, die zelfs soms nog met de hand wassen, geven wij de mogelijkheid om gratis hun kleding te komen wassen. Het zal hier gaan om arme, kwetsbare gezinnen en ouderen. Door naar het ontmoetingscentrum te komen om te wassen, hopen we dat mensen uit hun isolement komen en we kunnen bijdragen aan een stukje sociaal contact.

Hulpkeuken
In de keuken zullen er maaltijden worden gekookt voor de armen. Bij mensen met een beperking en ouderen die slecht ter been zijn, zal het eten thuisgebracht worden. Als het project uitgebreid wordt, zal het een opvangplaats worden voor kinderen die thuis geen fijne situatie hebben. Zij kunnen dan dagelijks na schooltijd naar het ontmoetingscentrum komen om daar een gezonde warme maaltijd te krijgen. Dit wordt dan gecombineerd met huiswerkbegeleiding en leerzame vrijetijds besteding voor de kinderen zoals knutselen en muziekles.

Engelse taalles
Om de mensen uit het dorp te helpen om hun kansen voor de toekomst te verbeteren, willen we gratis Engelse taalles gaan aanbieden. Hier is interesse voor, we hebben meerdere Engelssprekende vrijwilligers en de leermaterialen zijn aanwezig. Ook is het goed te combineren met andere projecten.

Hulppakketten
Voor de allerarmsten zullen voedselpakketten worden uitgedeeld. Zo willen we ze helpen om de dure maanden door te komen, als er nog niet geoogst kan worden en de producten op de markt onbetaalbaar voor hen zijn. Een voedselpakket zal bestaan uit basisproducten zoals olie, meel en suiker, maar we vinden het ook fijn om bijvoorbeeld met feestdagen deze mensen producten te geven die ze gewoonlijk zelf niet zouden kunnen kopen, zoals koekjes en worst. 
Ook willen we kleding uitdelen en in de wintermaanden hout en kolen brengen. Dit is een grote zorg elke winter opnieuw, de winters kunnen hier oplopen tot -30 graden Celsius. Zeker ook bij ouderen is dit een groot probleem, zij kunnen het brandhout niet betalen van hun kleine pensioen en kopen daardoor veel te weinig. De gevolgen daarvan zijn vreselijk. We willen dit voorkomen door hout en kolen uit te delen bij deze mensen.

Volg ons

Blijf op de hoogte