opvanghuis

Moldavië. Een land met 2,6 miljoen inwoners, waarvan ruim 10% onder de armoedegrens leeft. Dit maakt Moldavië het armste land van Europa. Door de armoede krimpt het aantal inwoners enorm, want veel Moldaviërs verlaten het land om te werken in het buitenland. Kinderen groeien op bij hun grootouders of andere familie, omdat hun ouders vertrokken zijn om geld te verdienen om zo hun kinderen een beter leven te kunnen geven. Dit zorgt er wel voor dat de generatie die nu opgroeit in Moldavië een groot gebrek heeft (gehad) aan ouderlijke liefde en een gezonde thuissituatie. Ze hebben geleerd om vooral voor het geld te leven. Deze situatie heeft geleid tot veel problemen. Zo heeft 80% van de bevolking een alcoholprobleem en zijn zaken als vrouwenhandel en prostitutie de orde van de dag.
In dit land is stichting Caritate actief. Een van de projecten waar Caritate zich mee bezighoudt, is het opzetten van een opvanghuis voor kwetsbare tienermeiden. Met name meisjes uit internaten vormen een gemakkelijke prooi voor pooiers. Een groot gedeelte van deze meisjes wordt ontvoerd en vanwege de armoede zelfs verkocht door hun eigen familie. Hierna komen ze verspreid over heel Europa in de prostitutie terecht. Terugkeren naar hun familie is meestal niet mogelijk, vanwege de schrijnende thuissituatie die vaak heerst. Ze staan er dus alleen voor.
Voor deze groep is in samenwerking met de Moldavische stichting Un Nou Inceput (een nieuw begin) een opvanghuis opgestart, om kwetsbare meiden een veilig en warm onderkomen te kunnen bieden.

De meiden krijgen de kans om een opleiding te doen of een cursus te volgen, ze leren koken, naaien en het huishouden te doen. Ook worden de meisjes betrokken bij verschillende hulpprojecten zoals eten voor ouderen en zomerkampen. Het doel is om de meiden een betere toekomst te bieden. Ook is een belangrijk aspect van het meidenhuis om de meisjes kennis te laten maken met het Christelijk geloof. Ze  worden geholpen om hun eigen identiteit en karakter te leren kennen.
In het opvanghuis worden verschillende activiteiten georganiseerd voor kwetsbare gezinnen, zoals jonge moeders met kinderen. Een aantal keer per jaar zijn er ontmoetingen met deze moeders. Daarnaast worden er voedselpakketen uitgedeeld aan de allerarmsten in de dorpen rondom Chisinau. Er worden ontmoetingen met kinderen georganiseerd uit de kwetsbare gezinnen die in de projecten meedraaien, en elk jaar zijn er zomerkampen.

Een tienermeisje

We willen u het verhaal van Lena vertellen, een Moldavisch meisje van 15 jaar oud. Op het eerste gezicht zie je niets van het harde leven dat zij leidt, van al de vreselijke dingen die ze heeft meegemaakt. Na haar geboorte werd zij door haar tienermoeder achtergelaten bij het ziekenhuis. Ze werd in een internaat geplaatst waar ze regelmatig werd  geslagen en moest vaak nachtenlang in een donker hok doorbrengen. Toen ze 11 jaar was, werd ze voor het eerst verkracht door een leraar op school. Op 14-jarige leeftijd liep ze weg uit het internaat en leefde maanden op straat. Hier kwam ze in contact met een man die haar een baan aanbood in Europa. Ze mocht kamers schoonmaken en zou goed betaald worden. Ze ging met hem mee en werd in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, in een nachtclub gebracht waar ze moest werken als prostituee. Toen ze in het internaat woonde, had een schoonmaakster haar verteld over de liefde van de Heere God. Ze koesterde deze verhalen en verlangde naar deze liefde. Het lukte haar om te ontsnappen uit haar situatie en wordt nu opgevangen door een christelijke vrouw die werkt voor stichting ´Caritate´. Hier krijgt ze de liefde die ze nooit heeft ontvangen en wordt ze geholpen met studie, leren koken en bijbelstudie.


U kunt helpen!  Met uw gift ondersteunt u het werk van stichting ´Caritate´. 100% van uw gift gaat daadwerkelijk naar één van onze projecten. U kunt projecten uw gift overmaken op:
IBAN: NL39 INGB 0008 3029 06 T.n.v. ´Stichting Caritate´

Volg ons

Blijf op de hoogte