opvanghuis

Moldavië. Het staat bekend als het armste land van Europa. Ruim 75 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Een land met 3,5 miljoen inwoners, twintig jaar geleden was dat ruim een miljoen inwoners méér. Veel Moldaviërs verlaten hun land en gaan naar o.a. Rusland en Europa om te werken. Ouders willen een beter leven voor hun kinderen en vertrekken om geld te verdienen. De kinderen blijven vaak achter bij grootouders of andere familie. De generatie die opgroeit in dit land, heeft een groot gebrek (gehad) aan ouderlijke liefde, een gezonde gezinssituatie en hebben geleerd om vooral voor het geld te leven. Deze situaties leiden tot grote problematiek in het land: drugs- en alcoholverslaving (80% van de bevolking heeft alcoholproblemen), prostitutie en vrouwenhandel. In dit land is stichting ´Caritate´ actief.
Een project van stichting ´Caritate´, is het opzetten van een opvanghuis voor kwetsbare tienermeiden.  Met name meisjes uit internaten vormen een makkelijke prooi voor pooiers. Een groot gedeelte van de meisjes wordt ontvoerd en vanwege de armoede zelfs verkocht door hun eigen familie. Voor de meesten is er geen weg terug. Huiselijk geweld is aan de orde van de dag. Terugkeren naar hun familie is daarom haast niet mogelijk, zij staan er alleen voor. Een deel van deze meisjes komt ook in Nederland in de prostitutie terecht. Voor deze kwetsbare groep is in samenwerking met de Moldavische stichting ‘Un Nou Inceput’ (Een nieuw begin) een opvanghuis opgestart, om deze kwetsbare groep een veilig en warm onderkomen te kunnen bieden.
  


Een tienermeisje

We willen u het verhaal van Lena vertellen, een Moldavisch meisje van 15 jaar oud. Op het eerste gezicht zie je niets van het harde leven dat zij leidt, van al de vreselijke dingen die ze heeft meegemaakt. Na haar geboorte werd zij door haar tienermoeder achtergelaten bij het ziekenhuis. Ze werd in een internaat geplaatst waar ze regelmatig werd  geslagen en moest vaak nachtenlang in een donker hok doorbrengen. Toen ze 11 jaar was, werd ze voor het eerst verkracht door een leraar op school. Op 14-jarige leeftijd liep ze weg uit het internaat en leefde maanden op straat. Hier kwam ze in contact met een man die haar een baan aanbood in Europa. Ze mocht kamers schoonmaken en zou goed betaald worden. Ze ging met hem mee en werd in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, in een nachtclub gebracht waar ze moest werken als prostituee. Toen ze in het internaat woonde, had een schoonmaakster haar verteld over de liefde van de Heere God. Ze koesterde deze verhalen en verlangde naar deze liefde. Het lukte haar om te ontsnappen uit haar situatie en wordt nu opgevangen door een christelijke vrouw die werkt voor stichting ´Caritate´. Hier krijgt ze de liefde die ze nooit heeft ontvangen en wordt ze geholpen met studie, leren koken en bijbelstudie.


U kunt helpen!  Met uw gift ondersteunt u het werk van stichting ´Caritate´. 100% van uw gift gaat daadwerkelijk naar één van onze projecten. U kunt projecten uw gift overmaken op:
IBAN: NL39 INGB 0008 3029 06
T.n.v. Stichting ´Help het Doel´

Volg ons

Blijf op de hoogte